| Avtor:

Bodonci uspešno predstavili borovo gostüvanje v Mercatorju

Bodonci so v soboto, 9. februarja 2013, v Mercatorju predstavili borovo gostüvanje. To prekmursko šego in prireditev so predstavili v treh Mercatorjih, in sicer v Celju, Mariboru v Mercator Pobrežje in Mercator Tabor.

Bodonci uspešno predstavili borovo gostüvanje v MercatorjuV Bodoncih so borovo gostüvanje leta 2011, na katerem je sodelovalo 205 likov, organizirali petič. Ta številka pa ne zajema vaščanov, ki so pomagali pri organizaciji, pred, med in po prireditvi, na kateri je tako sodelovalo okrog 260 vaščanov. To je prireditev, ki je prekmurska posebnost in atrakcija. Poteka cel dan, pri ljudski igri z narečnimi besedili pa sodelujejo vsi prebivalci. Za organizacijo borovega gostüvanja je v vasi potrebna ogromna složnost ljudi.

Če se v predpustnem času (od svetih treh kraljev do pustnega torka) ali ženitvenih dneh (od božiča do pepelnice) ni nihče v vasi poročil, imajo vaščani v Prekmurju pravico do »služenja« borovega gostüvanja. Splošno mnenje je, da se borova gostüvanja prirejajo zlasti v evangeličanskih vaseh na Goričkem, kjer je bilo malo mladine in so bile poroke zato redke.

Ustalilo se je mnenje, da je bilo borovo gostüvanje prvič izvedeno v Puconcih leta 1921. Od takrat pa do leta 2008 je bilo okrog 140 borovih gostüvanj. Deset borovih gostüvanj je bilo leta 1955.

V Bodoncih je bilo pet borovih gostüvanj: leta 1958, 1968, 1981, 1989 in 2011. Prireditev je posebnost v slovenskem prostoru tudi zaradi tega, ker se ne zgodi vsako leto zapored. Zadnje borovo gostüvanje je bilo v Prekmurju leta 2011 v Bodoncih.

Foto: Goran Šukar

no images were found