| Avtor:

Dan odprtih vrat na Kmetiji Štesl v Gerlincih

Na Kmetiji Štesl v Gerlincih so pripravili danes, 28. avgusta, Prvi dan odprtih vrat. Tega dneva sta se udeležila tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan ter minister za infrastrukturo in promet Samo Omerzel.

Vir: mzip.gov.si

Vir: mzip.gov.si

Z dnevom odprtih vrat na Kmetiji Štesl je pričela akcija »Sveža hrana iz vaše bližine«. Gre za promocijsko akcijo hrane, s katero so na ministrstvu za kmetijstvo in okolje k sodelovanju pozvali kmete, ki doma pridelujejo hrano.

Ravno na Kmetiji Štesl iz Gerlincev se je začela promocijska akcija, saj so se prvi prijavili k sodelovanju. Na kmetiji se ukvarjajo s pridelavo buč, katerih semena obirajo ročno, prav tako pa pridobivajo 100 % čisto nerafinirano bučno olje. Ukvarjajo se tudi s sadjarstvom in čebelarstvom. Ob obisku ministrov na dnevu odprtih vrat sta zakonca Ernest in Valerija Štesl predstavila pridelavo bučnega olja, pokazala pa sta tudi nasade hrušk ter vinskih trt in čebelnjak, oljarno in žganjarno. Poskrbela sta tudi za kulinariko, saj sta degustirala domače bučno in orehovo olje.

Kot je povedal minister Židan, pričakujejo na ministrstvu dober odziv potrošnikov, ki so se že začeli usmerjati k doma pridelani hrani. Poudaril je tudi, da pričakuje vzpostavitev večjega zaupanja med kmeti in potrošniki. Po njegovih besedah je za državo pomembno tudi, da zmanjša odvisnost od uvožene hrane, ta denar pa naj raje usmeri v razvoj in nova delovna mesta.