| Avtor:

Dan žena

Mednarodni praznik žensk – Dan žena, ki ga 8. marca praznujejo v približno sto državah, se je sprva praznoval 19. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Zamisel o mednarodnem dnevu žena je nastala v začetku 20. stoletja na pobudo nemške socialistke in borke za ženske pravice Clare Zetkin. Clara Zetkin se je za enakopravnost žensk borila že od leta 1889.  

Za enakopravnost žensk se je Clara Zetkin začela boriti leta 1889. Pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, je dala na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910 v Köbenhavnu. Ta praznik so prvič praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem 19. marca 1911. Tudi v Sloveniji so ga praznovali, in sicer v Trbovljah. Od leta 1917 pa se praznuje 8. marca. Praznik je postavljen tudi v spomin na požar v Tovarni Triangle, kjer je leta 1911 v New Yorku izgubilo življenje prek 140 žensk.

Dan ženaDan žena v Sloveniji

Leto 1975 je bilo mednarodno leto žensk, takrat pa so tudi Združeni narodi 8. marec proglasili za mednarodni dan žensk. Tudi na Slovenskem so potekala prizadevanja za enakopravnost žensk. Leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto pozneje. Podobno kot drugje pa je tudi v habsburški monarhiji obstajalo gibanje za žensko volilno pravico. Ženske so se močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1910 so ženske marsikje, tudi v Ljubljani, dobile volilno pravico z osebnim glasovanjem. V obdobju med obema vojnama jim tega na Slovenskem ni uspelo obdržati.

Mladi forum SD Puconci pred vrtci v Občini Puconci delil vrtnice

Dan ženaMladi forum SD Puconci je zaenkrat skupina desetih mladih, ki so se odločili, da bodo aktivno participirali pri delovanju Občine Puconci, vsaj na neformalni ravni. Čutijo, da mladi niso udeleženi pri odločanju v občini, kar se tiče mladinskih politik. »Občina nima nobenega svetnika, ki bi bil mlajši od 35 let in tako praktičnega nobenega, ki bi zastopal interese mladih. Občina nima nobenih mladinskih društev, mladinskega sveta lokalne skupnosti in zato se nam je pač zdelo, da je potrebno, da se organiziramo,« pojasnjuje predsednica kluba Mladi foruma SD Puconci Sandra Vrhovec. Mladi forum je podmladek stranke SD, tako da obstaja že dolgo, mi pa smo se ustanovili 25. januarja.

Pred vrtci v Občini Puconci, in sicer v Bodoncih, Brezovcih, Puconcih in Mačkovcih, so predstavniki mladega foruma SD Puconci ženskam razdelili vse skupaj 160 vrtnic. »Prvo je bila to ena simbolična gesta ob mednarodnem dnevu žena, da izrazimo svojo podporo za enakopravnost žensk. Drugi razlog, zakaj pa smo pač izbrali vrtce, zato, ker je tu največja fluktuacija žensk,« dodaja Sandra Vrhovec. Ženske so bile nad to idejo presenečene in zadovoljne. Vrtnice pa so jim že navsezgodaj zjutraj polepšale Dan žena in privabile nasmeh na obraz.

Foto: Janja Vlaj, Mladi forum SD Puconci

no images were found