| Avtor:

Družina Šadl iz Večeslavcev vsako leto postavi jaslice po celi terasi

Šadlovim iz Večeslavcev postavitev jaslic pomeni veliko zadovoljstvo, saj takrat sodelujejo vsi člani družine. Njihove jaslice so postavljene po celi terasi. Takšne jaslice imajo že več kot deset let. »Naše jaslice so iz leta v leto večje, letos pa smo se odločili, da jaslice naredimo v normalnem obsegu, tako da so letos bolj v manjše, ampak vseeno bogate in lepe,« pravi Doroteja Šadl.

Jaslice so se spreminjale iz leta v leto. Sprva so imeli manjše jaslice, potem pa so bile vsako leto večje. »Jaslice so bile res iz leta v leto večje, saj sva skupaj z očetom vedno znova in znova ustvarjala nove hiške, staje, krese in podobno, tako sva iz leta v leto rabila več prostora kot običajno,« pojasnjuje študentka ekonomije. Doroteja dodaja, da pri projektu običajno sodelujejo vsi člani družine – mama Bernatka, oče Tomaž ter sestri Leja in Nina.

Kako poteka postavitev?

»Naloge običajno niso razdeljene, saj vsi počnemo vse. Najprej je potrebno postaviti mize, saj tako vidimo v kakšnem obsegu bomo imeli jaslice. Nato se na mize postavi zeleno umetno travo, nato pa se prične razporejanje hišk, staj in kresov. Ko je to postavljeno sledi razporejanje in prižig luči. Ko namestimo luči ter vse ostalo, začnemo s polaganjem mahu, lubja ter belega kamna za poti, saj s temi stvarmi zakrijemo večino vseh kablov od luči. Čisto na koncu pa postavimo figurice, ki se začnejo najprej z Jezusom, Marijo in Jožefom, nato sledijo sveti trije kralji ter njihove tri kamele. Ko je to postavljeno, pa pričnemo s postavljanjem pastircev ter vseh ovc,« opiše Doroteja.

Pobudnik teh jaslic je bil Dorotejin oče Tomaž, ki je po izobrazbi kuhar. »Veselilo me je izdelovanje novih različnih hišk. Iz leta v leto je prišla ideja po večih hiškah, več staj, več figuric od ovčk do pastircev …,« pove Tomaž Šadl. Posebnost jaslic je, da so narejene iz domačega materiala, razen vodnjakov. Letos so začeli jaslice postavljati tri dni pred božičem. Na božični večer pa se za zaključek postavljajo samo figure. V jaslicah najdete vse figure od Jezusa, Marije, Jožefa, tri kralje, 3 kamele, več kot 250 ovc, 10 kozlov in ovnov, 35 različnih figur pastircev … Jaslice so postavljene po celi terasi in so velike kar 10 m2. Njihove jaslice si pridejo ogledat vedno njihovi sorodniki in sosedje, za kaj več pa niso razmišljali pravijo Šadlovi.

Doroteja je povedala tudi zanimivo zgodbo iz preteklih let: »Ko sta sestri hodile k verouku, je župnik povprašal učence, kdo ima doma jaslice? Takrat sta sestri odgovorile ter pohvalile, da imamo mi večje jaslice kot pa jih ima župnik v cerkvi. Dan za tem se je župnik pripeljal k nam na ogled naših jaslic in jih je tudi blagoslovil.«

Foto: D.Š.