| Avtor:

Državno tekmovanje v gasilski orientaciji

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI – Gasilska zveza Slovenije in GZ Sveti Jurij ob Ščavnici sta v soboto, 14. septembra, pred OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici organizirala 16. državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pionirje in mladince in 13. državno tekmovanje v gasilski orientaciji za pripravnike.

Tekmovanje v gasilski orientaciji, ki se organizira vsako leto na osnovi programa dela Mladinskega sveta Gasilske zveze Slovenije, se je začelo ob deveti uri pred Osnovno šolo Sveti Jurij ob Ščavnici.

drzavno-orientacija-7Tekmovalo je 178 ekip iz celotne Slovenije. Pravico do nastopa na državni gasilski orientaciji so imele ekipe, ki so dosegle prvo in drugo mesto v vsaki kategoriji na regijskem tekmovanju v letu 2013 oziroma prvo uvrščena ekipa v posamezni kategoriji, če je bilo tekmovanje organizirano samo na nivoju ene GZ v okviru regije.

V vsaki ekipi so trije tekmovalci, ki so razdeljeni v tri kategorije, in sicer: pionirji in pionirke, mladinci in mladinke ter gasilci pripravniki in pripravnice. V kategoriji pionirk je tekmovalo 31 ekip, v kategoriji pionirjev 31 ekip, v kategoriji mladink 32 ekip, v kategoriji mladincev 34 ekip, v kategoriji pripravnic 21 enot in v kategoriji pripravnikov 29 enot.

Okoli 900 mladih gasilcev se je pomerilo na progah, ki so potekale v okolici osnovne šole in vse do bližine Blaguškega jezera.

Opis proge in način tekmovanja za pionirje in mladince

Ekipa na startu prejme kontrolni list in karto terena. Na vsaki kontrolni točki se mora vodja ekipe obvezno podpisati ob navzočnosti sodnika. Karto pripravi gostitelj po navodilih GZS. Proga za pionirje je dolga približno 2000 metrov in ima štiri aktivne kontrolne točke. Člane pionirskih ekip obvezno spremlja mentor. Proga za mladince je dolga približno 3000 metrov in ima šest aktivnih kontrolnih točk. Namen kontrolnih točk je, da ekipe ne skrajšujejo začrtanih poti. Kontrolne točke so dobro vidne in označene. Ekipe pionirjev in mladincev najprej opravijo »Vajo z vedrovko« in se nato javijo na prostoru z oznako »Start«.

Opis proge in način tekmovanja za gasilce pripravnike

Ekipa na startu prejme kontrolni list in karto terena. Na vsaki kontrolni točki se mora vodja ekipe obvezno podpisati ob navzočnosti sodnika. Proga je dolga približno 5000 metrov in ima šest kontrolnih točk. Proga je vrisana na topografski karti. Na kontrolno točko morajo priti vsi trije člani ekipe. Kontrolne točke so dobro vidne in označene. Kontrolne točke so označene na karti in so oddaljene 10 do 15 metrov od poti. Tekmovalci se orientirajo po karti, v pomoč jim je kompas. Ekipe gasilcev pripravnikov najprej opravijo vajo »Postavitev orodja« in se nato javijo na prostoru z oznako »Start«.

Podrobne rezultate tekmovanja si lahko ogledate tukaj:

izracun orientacija 2013-PIONIRJI

izracun orientacija 2013-pripravniki-pripravnice

Foto: P. H.

no images were found