| Avtor:

Evropski dan parkov na Goričkem

PEČAROVCI – Člani Javnega zavoda Krajinski park Goričko so skupaj z vaščani Pečarovcev pripravili 2. igre Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség, ki so bile v soboto, 24. maja, pred vaško-gasilskim domom v Pečarovcih. 

Evropski dan parkov na Goričkem (5)Lani so igre potekale prvič, in sicer na Madžarskem, letos pa so se tekmovalci zbrali v Sloveniji. Po slavnostni otvoritvi tekmovanja, ki je bila ob 10. uri, se je po predstavitvi domačega pevskega zbora dogajanje preselilo na tekmovališče. V igrah je sodelovalo sedem ekip, in sicer tri ekipe iz Avstrije ter po dve ekipi z Madžarske in iz Slovenije. Tekmovalci so se pomerili v desetih igrah. V prvem sklopu iger, ki je trajal od 11. do 13. ure, so se člani posameznih ekip preizkusili v košnji trave, v luščenju koruze, šivanju gumba, v vožnji s samokolnico ter v slalomskem teku med balami.

Evropski dan parkov na Goričkem (14)Po tem delu je sledila pavza, kjer so podelili medalje 38 vinarjem iz Slovenije, Avstrije in Madžarske za Naj vino 2014 v Trideželnem parku. Ocenjevanje je organiziralo Društvo vinogradnikov Goričko in Javni zavod Krajinski park Goričko. Ocenjenih je bilo 121 vzorcev vin iz omenjenih držav. Hkrati je bil po tem delu kratek kulturni program, v katerem so nastopile folkloristke z Madžarske. Tekmovalci so se v tem času tudi okrepčali s toplo malico, ob 15. uri pa je sledil drug sklop iger. V tem delu so tekmovalci lovili krompir, žagali z ročno žago, skakali v vrečah, streljali s fračo ter sestavljali Trideželni park iz puzlov. Drugi sklop iger se je končal okrog 18. ure, po tem pa je sledila podelitev nagrad zmagovalcem in priznanj udeležencem iger. Najboljši po desetih igrah so bili domačini Zgrebaši, drugo mesto so osvojili Zgrablenci iz Budincev, tretje mesto pa je pripadlo ekipi z Madžarske, in sicer Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

Med celodnevnim dogajanjem so obiskovalci lahko občudovali in kupili izdelke na tržnici lokalnih produktov in kulinarike.

Foto: Suzana Škodnik

no images were found