| Avtor:

Gorički rokodelci ponovno zbrani na enem mestu

Člani Goričkega drüjštva za lepše vütro so skupaj z Javnim zavodom Krajinski park Goričko in Občino Gornji Petrovci pripravili v nedeljo, 21. septembra, že tradicionalno prireditev Den meštrov, ki je drugič zapored potekala ob nogometnem igrišču v Križevcih.

den-mestrov-22Gorički rokodelci, ki delujejo pod vodstvom Jožice Celec, so se že deveto leto zapored zbrali na kupu in na prodajno-razstavnih stojnicah razstavili in prikazali izdelke domače obrti. Na tokratni sejemski prireditvi se je predstavilo štirinajst razstavljavcev, med njimi pa so bili tudi člani Izletniške kmetije Falaut iz Adrijancev, ki so poskrbeli za hrano, ter družina Jakoba Koželja, ki je z lunaparkom poskrbela za zabavo najmlajših.

Rokodelci so na stojnicah prikazovali in razstavljali različne izdelke, med drugim kruh in krušne izdelke, med, medene izdelke, lesene spominčke, izdelke iz šibja, lončene in kovaške izdelke, izdelke, ki so nastali z ročnim pletenjem iz slame, posebnost na letošnjem sejmu pa je bila stojnica Franca Čizmazije, ki izdeluje žebljanke.

Sejemsko prireditev je tudi letos spremljal kulturni program, ki ga je povezovala članica upravnega odbora Goričkega drüjštva za lepše vütro (GDLV) Suzana Škodnik. V kulturnem programu so spregovorili predsednica GDLV Štefka Fujs, vodja sekcije rokodelcev Jožica Celec ter župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, za popestritev pa so poskrbeli nastopajoči. S spletom porabskih plesov so se tako predstavile članice Upokojenske folklorne skupine Zveze Slovencev na Madžarskem, za goričke pesmi pa so poskrbeli Gorički klantoši in Zgrablenci na kvadrat.

den-mestrov-3Poleg kulturnega programa so sejemsko prireditev spremljale tudi druge aktivnosti, in sicer delavnica zeliščarstva »Vsak je sam svojega zdravja kovač« z zeliščarjem Lovrom Vehovarjem, pohod do Vidrinega centra Aqualutra ter »Fračarija«, kjer so se obiskovalci lahko pomerili v streljanju s fračo.

V sklopu organizacije Dneva meštrov pa je že drugo leto zapored potekala akcija »Naj ograček na Goričkem«, na katero se je prijavilo osem tekmovalcev. Gre za akcijo, kjer sedemčlanska komisija izbira najlepši vrt, ki je po besedah Stanke Dešnik, vršilke dolžnosti direktorja Javnega zavoda Krajinski park Goričko, lep zato, ker znajo gospodinje, ki zelenjavo gojijo, to tudi smotrno in koristno uporabiti. Prva tri mesta v tej akciji so tako osvojile Vida Kuhar iz Košarovcev, Marija Žido iz Budincev ter Terezija Škodnik iz Hodoša, za nagrado pa so prejele knjigo Miše Pušenjak Moj ekovrt ter akvarel risbico. Preostali sodelujoči v akciji so prejeli zahvale za sodelovanje. Prav tako pa so letos izbirali tudi »Naj sadovnjak na Goričkem«, kjer je tričlanska komisija ocenjevale najlepši in najbolj urejen sadovnjak. Prvo mesto je osvojila Marija Horvat iz Budincev, ki je poleg priznanja prejela tudi tri sadike iz Kozjanskega parka, ki jih bo lahko posadila v svojem vrtu in ga tako še izpopolnila.

no images were found