| Avtor:

»Ko delam salte uživam in sem po njih prepoznaven«

Rok Mihalič je desetletni fant z izjemno veliko energije, katero mora nekje sproščati, kar pa je včasih, predvsem pri pouku v šoli problem, ampak so tudi dobre učiteljice, ki take zadeve obvladujejo. Obiskuje 5. razred OŠ I v Murski Soboti, od začetka prvega razreda pa se ukvarja z breakdancem. Po horoskopu je devica, zelo rad pa ima svojega mačka Garfielda. V šoli ima najraje športno vzgojo, za breakdance, ki ga trenira že pet let, pa ga je navdušil sošolec Etjan, ki je po dveh treningih odnehal. Trenira v Plesni šoli Zeko, njegov trener pa je vodja plesne šole Dejan Zečević in letošnji svetovni prvak v breakdancu Aleš Ivanuša. Več podrobnosti nam je Rok skupaj z vodjo plesne šole Zeko Dejanom Zečevićem zaupal v intervjuju.

Kako pogosto imaš treninge?

Treninge imam dvakrat na teden po uro in pol. Večkrat se peljemo tudi v Ruše v gimnastično telovadnico, kjer vadimo salte in gimnastične trike, saj je tam telovadnica temu primerna.

Kako poteka trening?

Najprej se ogrejemo potem naredimo plesni del treninga z elementi stoje in “Footwork” elementi na tleh. Potem pa treniramo “power moves” to so težki elementi, vrtenja in podobne prvine kot pri gimnastiki.

Rok Mihalic (7)Kaj ti pomeni breakdance?

Breakdance mi pomeni cel svet.

Kdo skrbi za samo koreografijo na tekmovanjih? Si jo izmislite plesalci sami ali določi plesna šola?

Za skupine si izmisli trener, včasih tudi kaj sami dodamo, za solo nastope pa si izmislimo sami, ker je odvisno kakšno glasbo dobimo in moramo prilagajati gibe glasbi.

Kdo pa izbere podlago – glasbo?

Večinoma trener, včasih pa če kateri plesalec najde kako dobro pesem tudi porabimo.

Kaj so tvoji dosedanji uspehi oz. dosežki na področju breakdanca?

Skupinsko – skupina se imenuje The chousen one – smo bili prvi na Nizozemskem, državni prvaki v Domžalah, v Sarajevu prvi in na svetovnem v Riminiju bronasti. Solo v Sloveniji še ne smem plesati, ker moram imeti 11 let. V Sarajevu sem pa zmagal in dobil zlato medaljo.

Kateri je tvoj najboljši dosežek na tekmovanjih do sedaj?

Državni skupinski prvaki, bronasti na svetovnem prvenstvu in solo ter skupinsko prvi v Sarajevu.

Koliko ur treninga vložiš v pripravo na eno tekmovanje?

Vsak teden tri ure, vmes v soboto. Pred tekmovanjem pa 10 dni vsak dan.

Pri tem pa njegova starša dodajata: »Samo z uradnimi treningi takih uspehov ne bi bilo, Rok namreč vsakodnevno spontano izvaja razne elemente v domači dnevni sobi, poleti pa na domači trati, koliko ur tedensko pa preživi na trampolinu, še nismo seštevali, jih pa ni malo. Poleti, ko ga iščemo, pa moramo gledati tudi po drevesih v bližnji okolici, saj rad pleza po njih kot Garfield (smeh).

Na tekmovanjih nastopaš sam ali v skupini? Zakaj v Sloveniji ne smeš še nastopati sam?

Pri breakdancu imamo dva sistema, Eden je uradni, ki poteka preko plesne zveze Slovenija in Mednarodne plesne zveze, to so uradna državna, svetovna in evropska prvenstva in smo pod okriljem Olimpijskega komiteja. Tu nastopam v skupini, naslednje leto pa bom lahko že solo, ko bom dopolnil 11 let. Drugo pa so razni battli, mi temu pravimo “Underground”, ki niso uradna tekmovanja so pa zelo kakovostna tam pa ni takih strogih pravil in lahko že sedaj nastopam kot solist.

Koliko tekmovanj imaš čez leto?Rok Mihalic (5)

Najmanj pet v različnih državah.

Kaj je pri breakdancu najtežje izvesti?

L FLARE, ki ga še ne znam. Do določenih trikov prideš postopoma, saj moraš imeti veliko moči, triki pa imajo angleška imena.

Kaj sodniki ocenijo kot najboljše/najvišjo oceno oz. najtežje izvedljivo? Ocenjujejo: tehniko, kako so gibi izvedeni, če plešeš po glasbi, kompozicijo to je kako je sestavljen izhod in težavnost elementov, če so tekoče povezani. Potem ocenjujejo “imidž” kako dalamo s publiko, kako smo oblečeni in naša mimika obraza. Ocenjujejo tudi battle, kako se odzivamo na nasprotnika. Vse skupaj da neko oceno.

Imaš kakšnega vzornika na tem področju?

Ja seveda. B Boy Pocket, Aleš Ivanuša in B Boy Chico.

Kakšno glasbo rad poslušaš?

Rock.

Kaj si želiš postati, ko boš velik?

Profesionalni plesalec v breakdancu.

Kaj so vse tvoji hobiji – s čim se še ukvarjaš v prostem času razen breakdanca?

V prostem času smučam in boardam, skačem na trampolinu in delam trike z mojim BMX-om.

Si imel že kakšne poškodbe, ki so se ti zgodile v času treniranja?

Ja, vendar nič hudega. Enkrat pri salti nisem dobro pristal in sem imel poškodovani prst, takrat smo šli v Sarajevo na prvenstvo pa sem kljub temu nastopal.

Obstajajo kakšna pravila pri breakdencu?

Pri uradnih tekmovanjih so pravila malo bolj stroga. Prvo so starostne omejitve. Pri solo nastopu se vsi predstavimo vsak ima 4 x po 40 sekund časa, potem pa sodniki izberejo najboljših 16, ki se pomerijo na izločilnih bojih. Tam ima vsak dva izhoda v finalu pa tri. Pri skupinah pa so najprej predstavitve vsaka skupina ima tri min časa, da se predstavi na svojo glasbo sodniki izberejo štiri, ki se potem battlajo za medalje.

Če da, kakšna – lahko malce opišeš (kaj je dovoljeno, kaj ne)?

V battlih ni dovoljen fizični dotik, ker je dostikrat zelo napeto (smeh). Če ti nasprotnik pokaže nek trik, bi ga ti moral pokazati nazaj v izboljšani ali drugačni obliki in to je smisel battla.

Rok Mihalic (2)Kaj ti je pri breakdancu najboljše?

Ko se učimo zelo dober in zahteven trik.

Si spoznal dosti novih prijateljev odkar plešeš breakdance?

Ja.

Kaj morate imeti oblečeno na tekmovanjih – je določeno?

Čim bolj udobna oblačila, pri skupinah je dobro, če smo isto oblečeni, ker to spada k ocenjevanju imidža.

Kaj vse ocenjujejo na tekmovanjih (izbor glasbe, izvedba plesa, videz/stil …)?

Sem že prej povedal. Zelo pomembno pa je tudi, če si drugačen, če imaš nek svoj stil in gibe. Pomembno je tudi, da se ne ponavljaš med samimi izhodi, da imaš čim bolj raznolike trike.

Kaj so pomembni deli breakdanca?

Top rock – to so plesni koraki skoraj podobno kot hip hop. Footwork ali stil, to so razne vragolije na tleh, ko si oprt na roke, noge pa izvajajo različne vzorce tu je pomemben flow. Pomembni so Freezi – to so razne poze, ki jih zadržiš vsaj 2 sekunde in je pomembno da jih narediš na kak poudarek v glasbi. Power moves – to so razna vrtenja na glavi, rokah, hrbtu… helikopter, razni elementi, ko so roke na tleh noge pa v zraku krožijo okrog. Potem pa so še razne gimnastične prvine salte in premeti.

Koliko vas lahko skupaj nastopa? Je število omejeno?

Pri uradnih tekmovanjih je vedno isto 3 do 7. Na neuradnih pa si organizator sam določi od dva naprej.

Je čas nastopa omejen?

Pri predstavitvah ja, pri battlih pa načeloma ne. Razen pri skupinah določijo minutažo, koliko časa naj bi trajal battle. Za ekipe je po navadi od 5 do 10 minut, če so kaki zelo pomembni battli pa tudi do 15 minut. Včasih sodniki podaljšajo, če menijo, da še rabijo nekaj časa da se odločijo.

Rok Mihalic (6)Kaj si želiš doseči na področju breakdanca?

Želim si postati svetovni prvak.

Si mogoče prepričal kakšne prijatelje, da se ti pridružijo? Vemo, da ples ni prvi šport, na katerega bi mlad fant pomislil.

Nisem, ker če sedaj začne, ne more plesati z mano, saj se mora še veliko naučiti.

So te mogoče že porabili pri kakšnem videospotu, filmu ali kakšnem drugem snemanju? Če ne, si želiš, da bi te?

Snemali smo se večkrat v plesni šoli in dali na Facebook, drugače pa ne, saj se še moram veliko naučiti. Si pa seveda želim, da bi me.

Kdo je slavna oseba oz. znana oseba/zvezdnik s katero bi posnel mogoče videospot, film ipd.?

Z mojo skupino v kateri plešem bi nastopali z B Boy Pocket.

Ples ima najbrž svoj poseben status zaradi mešanja umetnosti in športa. Kaj se ti bolj čutiš, da si po duši. Umetnik ali športnik?

Jaz se bolj počutim, da sem po duši športnik.

Več časa porabiš za fizično pripravo ali za vajo koreografije?

Več porabim za vajo koreografije.

Kako je sicer s plesom v Sloveniji? Vaša in vam podobne skupine so v zadnjih letih močno popularizirale moderen ples, kaj se ti zdi?

Ja, z breakdancem je začel naš vodja plesne šole Zeko Dejan Zečević, vendar takrat še ni imel svoje šole. Dosegali so dobre uspehe in na podlagi rezultatov se je veliko fantov odločilo za ta ples. Takrat je nastopal še moj brat Luka. Aleš pa je sedaj svetovni prvak.

Kakšne cilje imaš za naprej?

Postati vzornik mladim.

Si želiš postati mogoče nekoč trener breakdanca?

Ja.

Kakšen nasvet imaš za nadobudnega mladega plesalca ali plesalko, ki si želi stopati po tvojih stopinjah?

Trdo mora delati predvsem vaje za moč in ne veliko jesti (smeh).

Kaj meniš – breakdancerji breakajo z užitkom ali zaradi tekmovanj?Rok Mihalic (4)

Z užitkom. Ko delam salte uživam in sem po njih prepoznaven.

Kako gledajo prijatelji na to, da plešeš breakdance?

Navdušeni so. Spremljajo moje rezultate in mi tudi čestitajo za dosežke.

Kaj si želiš za božič?

Bele buce za board.

Kaj si želiš v letu 2016?

Zmago na evropskem prvenstvu.

Kako Roka spremljata, podpirata in spodbujata pri breakdancu, smo vprašali tudi njegovo mamo Darjo in očeta Edija.  

Kar se tiče tekmovanj samih in plesa, ki mu pravimo breakdance, kaj menita, kako to vpliva (negativno/pozitivno) na otroke? Zakaj?

Glede na generacijski paradoks, ki je mlado generacijo priklenil za računalnike in telefone, pred katerimi izgubljajo občutek za realnost in pridobivajo na kilogramih, je taka aktivnost balzam za uravnilovko ter je 100 % pozitivna tako za motorični in socialni razvoj mladostnika.

Kaj menita vidva o tem, da Rok trenira breakdance?

Rok je fant z izjemno veliko energije, katero mora nekje sproščati, kar pa je včasih, predvsem pri pouku v šoli problem, ampak so tudi dobre učiteljice, ki take zadeve obvladujejo.

Ga pri tem podpirata?

Brez podpore ne funkcionira nobena zadeva, vožnje na treninge v Mursko Soboto, včasih tudi v gimnastično telovadnico v Ruše, plačevanje vseh stroškov je pač davek, katerega ti ne sme biti žal. Zraven tega smo nabavili tudi profesionalni trampolin, katerega Rok koristi že pred odhodom v šolo, kot tudi skoraj ves prosti čas.

Rok Mihalic (4)Se udeležujeta tudi njegovih tekmovanj?

Določena tekmovanja so zelo oddaljena (Nizozemska, Sarajevo, Rimini). Z Rokom se pogovorimo in se skupaj odločimo kako in kaj, je pa zelo samostojen fant in gre najraje na tekmovanje kar sam. Tako je bilo tudi nazadnje pred dvema mesecema, ko so odpotovali na svetovno prvenstvo v italijanski Rimini. Pa sva rekla, da svetovno prvenstvo ni kar tako in sva ga presenetila na samem tekmovanju, kjer je ob najinem navijanju s svojo skupino dosegel izjemen uspeh z osvojitvijo bronaste medalje.

Kaj je vajina želja oziroma si najbolj želita, da Rok doseže na tekmovanjih?

Želja je, da uživa v tem kar počne, če pa so pri tem taki uspehi, kot bronasta medalja na svetovnem prvenstvu smo vsi SREČNI.

no images were found


Foto: osebni arhiv Rok Mihalič