| Avtor:

Letna rast cen v juliju 2,6-odstotna

V juliju je bila letna rast cen 2,6 %, povprečna dvanajstmesečna rast pa 2,3 %. Julija lansko leto je bila letna rast cen 2,4 %. V enem letu so se najbolj podražile gostinske storitve, najbolj pa se je pocenila stanovanjska oprema.

Vir: etransport.si

Vir: etransport.si

Storitve so se tako v enem letu podražile za 3,5 %, blago pa za 2,2 %. Za 3,9 % sta se podražila blago dnevne porabe in poltrajno blago, medtem ko se je trajno blago  pocenilo za 3,2 %. V enem letu so se najbolj zvišale gostinske in nastanitvene storitve, in sicer za 9,6 %. Sledijo pa alkoholne pijače in tobak, izobraževanje, hrana in brezalkoholne pijače, stanovanje, prevoz, raznovrstno blago in storitve, obleka, obutev ter rekreacija in kultura. Cene so se v enem letu znižale le pri stanovanjski opremi, in sicer za 1,3 %.

Na letni ravni so se podražili še odvoz komunalnih odpadkov, in sicer za 20,3 %. Storitve v skupini prevoz so se podražile za 13,8 %, letalski potniški promet za 12,8 %, kanalščina za 11,8 % in  predšolsko izobraževanje za 9,0 %. Potem pa sledijo še finančne storitve, športna oprema, goriva, socialno varstvo in tekoča goriva. Najbolj pa so se pocenili cestni potniški prevozi, snemalni mediji, tekstil za gospodinjstvo, pa tudi daljinska energija, kulturne storitve ter telefonski in drugi aparati.

Vir: SURS