| Avtor:

Mačku za finale zmanjkal en golob

TUCSON – V ameriškem mestu Tucson je bila letos prva tekma svetovnega pokala s puško šibrenico. Slovenijo so zastopali trije strelci v trapu, in sicer Boštjan Maček, Ivo Kompan in Matija Mlinarič. Med slovenskimi strelci se je odlično odrezal Boštjan Maček, ki je na koncu zasedel 10. mesto s 117 zadetimi glinastimi golobi.

V Tucsonu, drugem največjem mestu v Arizoni, je od 8. do 15. aprila potekala prva tekma svetovnega pokala s puško šibrenico. Na uvodni tekmi svetovnega pokala s  puško šibrenico je tekmovalo 80 strelcev trapa iz 34 držav. Med slovenskimi strelci je bil najuspešnejši Boštjan Maček, ki je osvojil odlično 10. mesto.

Vir: Strelska zveza Slovenije

Vir: Strelska zveza Slovenije

Maček se je v Tucson odpravljal z mešanimi občutki. »Ker je bila pri nas mila zima, sem treniral več kot prejšnja leta, vendar pravega občutka nisem imel, tako, da sem komaj čakal tekmo v Tucsonu,« pojasnjuje najboljši slovenski strelec na glinaste golobe.

ISSF World Cup Shotgun 2014 - Tucson, AZ, USA - Finals Skeet MenTežki pogoji

Tamkajšnje vremenske razmere so bile neugodne. »Na tekmovališču je bilo zelo vroče. Temperature so se vsak dan gibale okrog 35° C. Ker na tekmovališču ni bilo streh, je sonce direktno sijalo na tekmovalce. Tudi v ozadju je bila slaba vidljivost, pogoji so bili zelo težki,« pojasnjuje gorički olimpijec.

Za veliki finale zmanjkal en zadetek

Maček je bil po prvem tekmovalnem dnevu na 44. mestu. Drugi tekmovalni dan pa je svoj nastop močno izboljšal. »Že treningi so kazali na dobro pripravljenost, vendar med serijami še ni bilo konstante. Rezultati so mi na začetku nihali. Zadnja dva dni pred tekmo sem se uspel stabilizirati. Serije so bile zelo dobre, tako, da sem imel več upanja za tekmo. S tekmo sem začel zelo dobro, saj sem prvi seriji zadel vseh 25 možnih golobov. Ker mi je v drugi rundi za trenutek padla zbranost, se je to tudi takoj poznalo na rezultatu,« opisuje prvi tekmovalni dan Maček. Drugi dan se je znova zbral in dosegel solidni rezultat 72/75 zadetih golobov, kar je na koncu pomenilo 10. mesto oziroma 117/125 zadetih golobov. Do dodatnega razstreljevanja za uvrstitev v veliki finale pa mu je zmanjkal le en zadetek.

Maček blizu najboljšim na svetu

Foto:Matej Druznik/DELO

Foto:Matej Druznik/DELO

Maček pravi, da je s tekmo zadovoljen. »S prvo tekmo sem zelo zadovoljen. Nisem pričakoval, da bom tako blizu najboljšim na svetu, tako, da moram samo nadaljevati začrtano pot treningov in rezultati bodo prišli,« dodaja.

Matija Mlinarič je s 109 zadetimi golobi osvojil 54. mesto, Ivo Kompan pa s 106 zadetimi golobi 62. mesto. Na prvi letošnji tekmi za svetovni pokal je zmagal Indijec Manavjit Singh Sandhu, drugi je bil Avstralec Michael Diamond, tretji pa Rus Aleksej Alipov.

Mačka čaka na začetku maja dvoboj Slovenija–Hrvaška in pripravljalna tekma na Madžarskem, kjer bo v sredini junija evropsko prvenstvo. Največja tekma pa bo v Grenadi (Španija) med 6. in 20. septembrom, kjer se bodo podeljevale prve kvote za Rio 2016.

REZULTATI

Foto: B. M., SZ SLO