| Avtor:

Na bogojinskem »ogračeku« prikazali košnjo trave z ročno koso

BOGOJINA – Turistično društvo Bogojina je v soboto, 30. maja, organiziralo prikaz košnje trave z ročno koso. Prikaz košnje trave pripravljajo že več let zapovrstjo.

kosnja-bogojina-2014-28Ob osmi uri zjutraj je bilo na travniku že zelo živahno. Gospodinje so pripravljale malico za delavce in obiskovalce, kosci so brusili kose, tisti, ki jim je bila ura prezgodnja za delo, pa je kri po žilah pognalo domače žganje z dodatkom zelišč iz ogračeka. Zbrane je nagovoril predsednik Turističnega društva, gospod Jože Puhan, nato pa še gospodar prireditve, gospod Drago Ivanič. Prireditev si je prišel ogledat med drugim tudi domačin – župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, po nagovoru pa je sledilo delo.

Kosci so se postavili v vrsto in en za drugim pričeli s košnjo. Ob tem so pazili na to, da so delali ves čas v enakomernem ritmu, da ne bi prišlo do nezgode pri delu. Koscem so sledile ženske, ki so »brcale« pokošeno travo, kar pomeni, da so z vilami raztrosile travo, ki je v redovih ostajala za kosci.

Najstarejši kosec je star 87 let, mladih malo

Najstarejši kosec šteje kar 87 pomladi, na žalost pa na prireditvi ni bilo veliko mladih, ki bi se preizkusili v košnji in nadaljevali s tradicijo. Da pridni delavci ne bi prehitro omagali, je gospodar Drago pri roki imel pletenko domačega vina, pridelanega v goricah nad travnikom, na koncu pa je seveda sledila »güjžina« in druženje.

Prispevek in foto: Urška Lovrenčec

no images were found