| Avtor:

Nadgradnja slovensko-japonskega sodelovanja na znanstvenem in tehnološkem področju

Ljubljana – Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je včeraj, 11. julija 2013, potekalo prvo znanstveno-tehnološko posvetovanje, kar je rezultat obiska predsednika Boruta Pahorja na Japonskem. Predstavljene pa so bile tudi dobre prakse v slovensko-japonskem sodelovanju.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Slovensko delegacijo je vodil državni sekretar dr. Mirko Pečarič, ki je izrazil zadovoljstvo, da pogovori potekajo z namenom poglobitve že obstoječih stikov med državama in o možnostih za sodelovanje na novih področjih v prihodnosti. Japonsko pa veleposlanik za znanstveno-tehnološko sodelovanje na Japonskem Shin Maruo.

Pogovori so bili namenjeni znanstveno-tehnološki politiki in sodelovanju med Japonsko in Slovenijo ter dobrim praksam. Primere dobrih praks v sodelovanju med državama in možnostih za nadgradnjo sodelovanja so predstavili Institut Jožef Stefan, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Kemijski inštitut in Nacionalni inštitut za biologijo.

Javna agencija SPIRIT pa je predstavila idejo skupnega demonstracijskega projekta na področju pametnih skupnosti, ki se izvaja v sodelovanju z japonsko agencijo NEDO. Japonska delegacija bo obisk končala danes z obiskom Kemijskega inštituta in Instituta Jožef Stefan.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Prispevek: Anja Vlaj