| Avtor:

Peli in plesali so jih mati moja

MOŠČANCI – Kulturno-turistično društvo Moščanci je pripravilo že tradicionalno prireditev Peli in plesali so jih mati moja, ki je bila v soboto, 29. junija 2013, pred gasilskim domom v Moščancih.

Tradicionalna prireditev, ki so jo v Moščancih pripravili že šestnajsto leto po vrsti, poteka vsako zadnjo soboto v mesecu juniju. Letošnja prireditev je nosila naslov Moščonka, poimenovana pa je po jabolku.

peli-in-plesali-so-jih-mati-moja-33Prireditev se je začela že v popoldanskih urah, natančneje ob 15. uri. Takrat je bila pripravljena razstava z naslovom Od jutra do večera z jabolko. Člani KTD Moščanci so pripravili tudi ustvarjalne delavnice za najmlajše, družabne igre za vse generacije, obiskovalci pa so imeli možnost, da so si ogledali stojnice izdelkov domače obrti ter kmetijskih izdelkov in pridelkov. Razstavljene so bile tudi jedi iz jabolk, ki so jih obiskovalci lahko poizkušali.

Ob 19. uri pa se je začel kulturni program. Najprej je župan Občine Puconci Ludvik Novak slovesno odprl društvene prostore za etno-kulinarične programe v okviru projekta Moščonka med Moščanci in Budinci ter ključe predal predsednici KTD Moščanci Marti Horvat. Zatem pa se je začela folklorna prireditev Moščonka.

Na prireditvi so kot prvi nastopili člani KUD-a Budinci in KTD Moščanci, ki so skupaj zaplesali splet Kak se mlati. Za njimi so nastopili gostje iz Hrvaške, in sicer KUD Zabok, ki so se predstavili z dvema odrskima postavitvama, Bistranjski plesovi in Cipelica. Nastopila je tudi otroška folklorna skupina iz KTD Moščanci, ki se je predstavila s spletom Po Goričkon. Nato so nastopili še člani KUD Budinci, s spletom Gorički plesi, za njimi pa še KTD Moščanci s spletom Moščonka, ki so se predstavili v novem oblačilnem videzu. Kot gostje so nastopili še člani KD Gozdar Črna na Koroškem s spletom Steljeraja.

peli-in-plesali-so-jih-mati-moja-3Med prireditvijo so nekateri izmed članov KTD Moščanci prikazovali »prešanje jabolk« oziroma moščonk, kar je bila tema prireditve. Kot popestritev med programom pa so nastopile še pevke folklorne skupine Moščanci, ki so se predstavile s tremi pesmimi.

Ob koncu prireditve, ki je bila hkrati tudi zaključek projekta med KTD Moščanci in KUD Budinci, so dobile vse nastopajoče skupine drevo oziroma moščonko, člani KTD Moščanci pa so prejeli priznanja za pet-, deset- in petnajstletno sodelovanje v društvu.

Foto: Alen Abraham

no images were found