| Avtor:

Pohod Trej kralof v Budincih

BUDINCI – Člani Kulturno-umetniškega društva Budinci so s pomočjo porabskega Kulturno-turističnega društva Andovci in Občino Šalovci pripravili tradicionalni zimski pohod Trej kralof na pouti po dolaj pa bregaj. Pohod je bil v soboto, 4. januarja 2014.

pohod-trej-kralof-v-budincih-2014-6Številni pohodniki, zbralo se jih je okrog 300, so se ob 11. uri podali na pot izpred vaško-gasilskega doma, potem ko so se okrepčali s čajem in kuhanim vinom ter pecivom.

Pot jih je najprej vodila skozi gozd ob mejnih kamnih, kjer je bila nekoč železna zavesa na meji z Madžarsko. Ustavili so se tudi pri kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Sloveniji, nato pa so se odpravili na mesto nekdanje stražnice v Budincih. Po dobri uri in pol hoje so se tam ponovno okrepčali s toplimi napitki in pecivom, za prijetno vzdušje pa je poskrbel Džuši bend oziroma domače ljudske pevke.

Po krajšem postanku so se pohodniki odpravili v Andovce, kjer so jih na porabski domačiji ob Malem Triglavu pričakali Andovčani. Postregli so jim z malico in pijačo, s tem pa so dali pohodnikom novih moči za nadaljevanje še zadnjega dela poti. Med vračanjem v Budince so si pohodniki lahko ogledali tudi žive jaslice, ki so jih pripravili domačini.

Po vrnitvi k vaško-gasilskemu domu v Budince je vse pohodnike pričakala topla malica, s tem pa se je pohod tudi zaključil. Sledilo je le še druženje v dvorani, kjer so vse zbrane s pesmimi zabavali člani pevske skupine Zgrablenci na kvadrat, kasneje pa še domač ansambel Zgrablenci.

Foto: Bojan Horvat

no images were found