| Avtor:

Postavljanje lovilnih prež za zlatovranko

V petek dopoldne smo člani DOPPS-a in drugi ljubitelji ptic na travnikih med Serdico in Nuskovo postavili okrog 30 lovilnih prež za ptice. Namenjene so predvsem za vrsto, ki je iz naših krajev izginila – zlatovranka, vendar se je ponovno začela pojavljati v zadnjih dveh letih. Če so se lansko leto začele pojavljati šele ob koncu gnezdilne sezone, smo jih lahko letos videli že pred gnezdilno sezono.

zlatovrankaDve zlatovranki sta se letos pojavili že ob koncu maja in nekaterim ljubiteljem narave pokazali svoje vratolomne svatovske lete. V pričakovanju, da bi lahko gnezdila, smo večkrat preverjali njeno prisotnost na travnikih. Žal do gnezdenja ni prišlo, čeprav sta obiskali gnezdilnico. Vzrok bi lahko bila spolna zrelost.

V upanju, da se te azurno modre ptice z rjavim hrbtom spet vrnejo v našo pokrajino ob Ledavi, smo v okolici njenega prehranjevalnega habitata postavili lovilne preže. V naravi imajo te ptice zmeraj manj lovilnih mest oziroma sedišč, s katerih prežijo za kobilicami, hrošči, metulji, kuščarji in malimi sesalci. S postavitvijo prež smo jim potencialno omogočili večji teritorij za prehranjevanje, obenem pa, da bi ptica začela v teh krajih tudi gnezditi.

Z lastniki smo se dogovorili, da so nam ti dovolili postavitev lovilnih prež na meje parcel, saj so to mesta, kjer so preže najmanj v napoto pred kmetijsko mehanizacijo. Veseli nas, da so vsi lastniki to akcijo sprejeli z odobravanjem in nam omogočili nemoteno postavitev teh prež. Obenem smo od Elektro Maribor dobili dovoljenje za postavitev gnezdilnic na električne stebre. Akcija postavitve gnezdilnic bo v prihodnjih dneh. postavljanje-lovilnih-prez-za-zlatovranko-4

V prihodnjih letih želimo takšno akcijo še nadaljevati in vključiti vse zainteresirane, da nam pomagajo pri tem prostovoljnem delu. Z dovoljenji lastnikov bomo postavitev prež po Ledavski dolini nadaljevali, obenem preverjali njihovo dotrajanost ter jih morebiti zamenjali ali odstranili, saj nam ni vseeno, če se preža podre in konča pod kakšnim strojem in ga poškoduje.

Še ena dobra novica za ljubitelje ptic je ta, da se zlatovranka še zmeraj pojavlja na tem koncu Goričkega. Pozoren opazovalec jo bo lahko videl sedeti na daljnovodu med Nuskovo in Serdico.

Prispevek: Robi Gjergjek

Foto: R. G., G. D.

no images were found