| Avtor:

Praznik buč

BODONCI – Društvo kmečkih žena Klas je v nedeljo, 23. septembra, pred vaško-gasilskim domom v Bodoncih organiziralo tradicionalni Praznik buč. Prireditev so popestrili s kulturnim programom, razstavo peciva iz buč in ročnih del, kmečko tržnico, prikazom pobiranja semena iz buč, otroškim kotičkom in kuhanjem bučne prikuhe v kotličku.

Praznik bučV času Praznika buč so po vasi narejeni razni liki in figure iz buč, iz krušnih peči pa zadiši po gibancah ali »tikvačah«.

V okviru Praznika buč so v or­ga­ni­za­ci­ji Druš­tva za pro­mo­ci­jo in zaš­či­to prek­mur­skih do­brot ter do­ma­če­ga društva Klas že deveto leto zapored organizirali tudi ocenjevanje bučnega olja. Na ocenjevanje bučnega olja je bilo prinesenih 29 vzorcev, kar je največ doslej. 28 vzorcev je bilo iz Prekmurja in en vzorec z levega brega Mure. Komisijo so sestavljali: predsednica komisije dr. Romana Karas, Ivanka Donko, Anica Petrovič, Jasna Casar in Zdenka Tompa. Ocenjevali so vonj, bistrost in čistočo ter aromo in okus. Za vsa­ko od na­šte­tih last­nosti lahko oce­nje­ni vzor­ci do­bijo po 7 točk ozi­ro­ma sku­paj 35.

Podeljenih je bilo sedem zlatih, sedem srebrnih in sedem bronastih priznanj, ostali so pa dobili priznanja za sodelovanje. »Bili so izjemno dobri vzorci. V primerjavi z lanskimi rezultati ocenjevanja, so letošnji rezultati boljši. Predvsem pa bi čestitala vsem pridelovalcem, da so letos tudi prvič, vsaj večina, pravilno uporabili pravo embalažo za ponujanje bučnega olja, to je steklena temna steklenica. Lahko čestitamo vsem proizvajalcem, kvaliteta se dviga in je boljša,« je povedala Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva.

Kulturni program so pripravili osnovnošolci iz Bodoncev in kulturno-umetniško društvo Bubla. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo peciva iz buč in razstavo ročnih del. Na kmečki tržnici pa so bili razstavljeni in naprodaj rokodelski in domači izdelki iz Krajinskega parka Goričko. Otroci so v otroškem kotičku lahko barvali, risali in izrezovali buče. Domačini pa so prikazali tudi postopek ročnega pobiranja semen iz buč.

Praznik bučNa tekmovanje v kuhanju bučne prikuhe se je prijavilo šest ekip. Med njimi je bil tudi ansambel Spev. Ekipo sta sestavljali dve osebi. Organizator je priskrbel buče, drva in kotliče, vse ostale sestavine pa so morali kuharji prinesti s seboj. Med njimi sta bila tudi Janez Škafar in Damir Vlaj, ki sta se tovrstnega tekmovanja udeležila že tretjič zapored. Ko smo povprašali po dobrem receptu bučne prikuhe, sta nam odgovorila: »Ne povemo. To je velika tajna malih mojstrov.« Dokaz, da so bile bučne prikuhe dobro skuhane, so prazni kotliči in komentarji, da je bila odlična. Damir in Janez pa sta že letos potrdila, da bosta kuhala tudi naslednje leto.

Podelili so tudi priznanje za najtežjo bučo, ki je tokrat tehtala 24,5 kilogramov in bila last Borisa Lovenjaka iz Bodoncev. Priznanje za najnenavadnejšo bučo pa je dobil Jože Mikola iz Bodoncev.

Foto: Janja Vlaj in Patrik Huber

no images were found