| Avtor:

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

CANKOVA – V kulturni dvorani na Cankovi so v četrtek, 7. februarja 2013, organizirali proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Proslave se je udeležilo okrog 150 ljudi. Nastopili so kulturno-umetniško društvo Avgusta Pavla, učenci Osnovne šole Cankova, mešani pevski zbor Društva upokojencev Cankova in folklorna skupina Cankova.

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku»Danes se Prešeren sprehaja med nami. V svojih časih je mislil na nas, na naslednje rodove. In ne zaman, kajti danes smo tukaj. Smo kulturni in on je z nami,« so bile besede, s katerimi je voditeljica programa nagovorila vse zbrane v dvorani.

Drago Vogrinčič, župan Občine Cankova, je v svojem izčrpnem govoru povedal, da je v današnjem času pomembna vzgoja otrok in mladostnikov. »Etični ljudje in vzgojitelji današnje zibke, otroških iskrenih src, naj polagajo poleg potrebnega znanja in vedenja tudi vrednote. In ko bo ta človek odrasel, bo vse življenje občutljiv za stiske soljudi in ne bo oropan sposobnosti za empatijo, kot toliki etični pohabljenci, ki nam vladajo,« je dejal Vogrinčič. V zaključku govora je poudaril, da naj pogledamo okrog sebe, koliko lepega in plemenitega je v vsakem človekovem srcu. »Bodimo ponosni in hvaležni, da smo sinovi slovenske domovine. Kakšne naravne lepote premore naš raj pod Triglavom in Pomurska krajina. Naj nam bodo vzgled pošteni in pravični ljudje,« je dodal župan Občine Cankova.

Proslava ob slovenskem kulturnem praznikuNa proslavi so s tremi pesmimi, pod vodstvom profesorja glasbene pedagogike Damjana Kuzme, nastopili učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Cankova. Učenci so recitirali Prešernove pesmi, in sicer Kam, Vrba, Apel in čevljar in Povodni mož.

Med nastopajočimi je bila tudi Folklorna skupina Cankova. Peli in plesali so Nede mi več rasla, mrkevca, Šamarjanka, Sotiš in Gospod, gospa. Štirinajst pevcev mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Cankova, pod vodstvom Matije Horvat mlajšega, je nastopilo s pesmimi Lipa zelenela je, Luna sije, kladvo bije in Po jezeru.

Na koncu pa so se plesnim korakom prepustili tudi učenci Osnovne šole Cankova, ki so odplesali Mravle, Zibenšrit, Sotiš in Točak.

Zaključne besede voditeljice so bile naslednje: »Otroštvo je vodnjak, iz katerega človek pije vse življenje. Če prikrajšamo otroka, mladostnika, ga prikrajšamo za vse življenje. Če ga ranimo, ga ranimo za vse življenje. Če mu vzamemo sanje, mu jih vzamemo za vse življenje. Vrnimo otrokom pravljice, vrnimo mladostnikom mladost in njihovo življenje bo naša sreča.«

Foto: Melani Mörec

no images were found