| Avtor:

Stavka policije s podpisom Stavkovnega sporazuma zaključena

Ljubljana – Minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič so v torek, 30. julija 2013, podpisali Stavkovni sporazum.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Minister Virant je ob podpisu povedal, da gre za razumen kompromis, s katerim so lahko vsi zadovoljni. S podpisom Sporazuma se je tako končala večmesečna stavka policistov, vsebinsko pa se dopolnjuje tudi s Sporazumom, ki sta ga konec maja odpisala vlada in Sindikat policistov Slovenije. Virant je poudaril tudi, da je pomembno, da sporazum ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, saj bi po njegovem mnenju to pomenilo bankrot proračuna.

Vlada bo ministrstvu zagotovila tudi dodatna sredstva za izvajanje projekta. To pomeni, da bodo do konca leta 2013 dobili 600.000 evrov, v letu 2014 pa 1,8 milijona evrov dodatnih sredstev.

S podpisom Sporazuma se je vlada zavezala, da se plače do konca leta 2014 ne bodo zmanjševale, omogočeno pa bo izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela pri izvajanju projekta Akcija zagotavljanja varovanja življenja in premoženja ljudi. Do 1. januarja 2015 prav tako ne bo odpuščanj zaposlenih iz poslovnih razlogov, kar pa ni predvideno niti za leti 2015 in 2016. Zavarovana so tudi delovna mesta, ki bodo odveč po vstopu Hrvaške v Schengen. Urejeno bo tudi plačevanje nadur, policisti pa bodo ponoči zaradi varnosti patruljirali v dvojicah.

Generalni direktor Policije Stanislav Veniger se je obema sodelujočima zahvalil za vložen napor pri pogajanjih ter izrazil zadovoljstvo, da se končuje več mesecev trajajoča stavka in da so policisti dobili zagotovila za izplačilo za povečan obseg dela.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dejal, da še me razmišlja o umiku tožbe, s katero izpodbija sporazum vlade in Sindikata policistov Slovenije, saj pravi, da ni šlo za problem glede obsega sredstev, ampak delitev teh sredstev. Kot je ocenil bo sporazum posameznemu zaposlenemu prinesel okoli 60 evrov bruto dodatnega denarja mesečno.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Prispevek: Anja Vlaj