| Avtor:

Tudi v Budincih na zadnji aprilski dan postavili »majpan«

BUDINCI — Vaščani najsevernejše vasi v Sloveniji so v četrtek, 30. aprila, v organizaciji Kulturno-umetniškega društva Budinci ob vaško-gasilskem domu v čast prvemu maju postavili mlaj.

DSCN2183 (Custom).JPGSlovenska tradicija veleva, da se na dan pred prvim majem po vaseh postavlja mlaj in s tem obeležuje praznik dela. Mednarodni praznik so vaščani Budincev začeli slaviti zadnji dan v mesecu aprilu, ko se je pred vaško-gasilskim domom dobre tri ure pred samo postavitvijo mlaja zbrala moška sila in se odpravila v gozd po prvomajski drevešček.

Dogodek dneva se je pričel ob 19.00, ko je bil v osrčje vasi, pred vaški dom, pripeljan mlaj: mladi so s trakovi v barvah slovenske zastave poskrbeli za njegovo okrasitev, vaščani pa so medtem skovali načrt za postavitev »majpana«. S skupnimi močmi je bilo veselje ob prihajajočem prazniku neizmerno. Sledilo je druženje do poznih večernih ur: domačinke so poskrbele za okrepčilo, KUD-ovci za glasbo, vsi skupaj pa za dobro voljo, klepet, petje in ples. Večni mesec mladosti – maj – so vaščani Budincev pozdravili tako, kot znajo najbolje: z druženjem.

Prispevek in foto: Martina Slankovič

no images were found