| Avtor:

Začetek novega šolskega leta

Za učence in dijake se z današnjim dnem začenja šolsko leto 2013/2014. V šolske klopi bo letos sedlo 163.914 učencev in učenk, med njimi je 20.368 prvošolk in prvošolcev, ter 77.283 dijakov in dijakov, od tega 20.715 »fazank in fazanov«.Pouk pa bo potekal na 447 javnih in treh zasebnih osnovnih šolah ter na 109 javnih srednješolskih zavodih, šestih zasebnih gimnazijah in na šestih zavodih za mladostnike s posebnimi potrebami. 

Vir: polceneje.si

Vir: polceneje.si

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je na petkovi tiskovni konferenci pojasnil nekaj novosti, ki jih bomo deležni v novem šolskem letu. Tako se bo v šolskem letu 2013/14 znanje učencev v 3. razredu osnovne šole ocenjevalo s številčnimi ocenami od ena do pet. Nespremenjeno pa ostaja opisno ocenjevanje v prvem in drugem razredu osnovne šole. Uvaja se tudi obvezno nacionalno preverjanje znanja v 6. razredu osnovne šole, in sicer za matematiko, prvi tuji jezik in slovenščino/italijanščino/madžarščino. Doslej je bilo nacionalno preverjanje znanja obvezno zgolj v devetem razredu.

Ena izmed novosti v osnovnih šolah pa so tudi spremenjena imena določenih predmetov, s čimer se presega delitev na vzgojne in izobraževalne predmete v osnovni šoli. Tako se bo športna vzgoja po novem imenovala šport, likovna vzgoja bo sedaj likovna umetnost, glasbena vzgoja pa glasbena umetnost. Novo poimenovanje je dobil tudi predmet državljanska in domovinska vzgoja ter etika, in sicer bo ta po novem domovinska in državljanska kultura in etika.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport