| Avtor:

Dobrodelni koncert za brata Bačič iz Šalamencev

PUCONCI – Zveza kulturnih in turističnih društev Občine Puconci je v četrtek, 28. novembra, v Zeleni dvorani Puconci že devetič zapovrstjo organizirala dobrodelni koncert Pesem za svetli trenutek. Dobrodelna akcija je namenjena družini Bačič iz Šalamencev za ureditev nujnih stanovanjskih prostorov.

pesem-za-svetli-trenutek-2013-42»Marsikomu se zdi, da denar vse ljudi spremeni, a vemo, da najboljše stvari se brezplačno dobi. Pride čas, ko spoznaš, da vse kar šteje to, da imaš ob sebi nekoga, ob sebi dobre ljudi,« so bile uvodne besede voditeljice Tamare Škraban. Dodala je, da so obiskovalci s svojo prisotnostjo na dobrodelnem koncertu dokazali, da v življenju še lahko verjamemo v ljudi, ki so pripravljeni ujeti in iti korak s teboj. Verjamemo v ljudi, ki bodo ob tebi, ko jih boš najbolj potreboval. Verjamemo v ljudi, v katerih še ostaja navdih in kanček tiste humanitarnosti, ki jo ljudje še kako potrebujemo.

Zemeljski plaz uničil hišo

Naravna nesreča je prizadela brata Branka in Darka Bačiča iz Šalamencev. Spomladansko deževje je v marsikaterem kraju povzročilo nemalo preglavic in nemalo zemeljskih plazov. Tudi v Šalamencih se je sprožil zemeljski plaz in uničil hišo brata Bačič.

Brata Bačič sta živela v starejši urejeni hiši, za katero sta skrbno skrbela, vendar jima je usoda narave – plaz, ki se je sprožil nad hišo, bivanje v njej preprečil. Dobrodelna akcija in dobrodelni koncert sta namenjena izključno za ureditev nujnih stanovanjskih prostorov, za ureditev doma, v katerem bosta lahko znova živela normalno življenje. Voditeljica je dodala: »Z današnjim večerom pa jima hkrati želimo, da začutita, kako lep je občutek, ko začutiš stisk roke sočloveka. Ko veš, da v težjih obdobjih življenja, nisi sam.«

Ti trenutki danes, so čas, ko dajemo vsi

»Vzemi si čas in ozri se naokrog – dan je prekratek, da bi bili sebični. Vzemimo si torej čas. Je čas, ki daje in je čas, ki jemlje. Ti trenutki danes, so čas, ko dajemo vsi,« je zbrane nagovoril Jožef Rituper, predsednik Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci.

Nastopili so: Nika Zorjan, skupina Plamen, OPPA Bokan band, skupina D’KWASCHEN RETASHY, Franc Gorza, skupina HAY in tamburaši Mejaši.pesem-za-svetli-trenutek-2013-24

Katarina Štefanec je predstavila poročilo komisije za izbor pomoči potrebnega občana ali družine Občine Puconci. »Dandanes smo vse bolj odvisni  drug od drugega. Ne zmoremo več sami reševati nekaterih težav. Dan za dnem potrebujemo drug drugega,« je navzoče nagovorila članica komisije Katarina Štefanec. Na razpis sta prispeli dve vlogi. Komisijo so sestavljali Danilo Janasik, Amalija Pučko, Majda Vrečič in Katarina Štefanec. Enoglasno so se odločili za brata Bačič iz Šalamencev, ki jima je plaz uničil hišo.

»Brata od pomladi živita v kontejnerju. Krajevna skupnost in PGD Šalamenci sta že pristopila k nakupu starejše hiše v Šalamencih. Brata Bačič sta brez stalne zaposlitve. Delata le sezonsko in priložnostna dela. Tako sta se predlagatelja odločila za zbiranje prostovoljnih prispevkov po okoliških vaseh. Brata bosta pa tudi sama prispevala določen delež lastnih sredstev. Razliko celotne vrednosti hiše pa bomo poskušali zbrati s pomočjo dobrodelno prireditvijo,« je pojasnila Katarina Štefanec.

Dva donatorja z velikim srcem

Zveza kulturnih in turističnih društev Občine Puconci se vsako leto zahvali tistim, donatorjem, ki dajo tisoč evrov ali več, s posebno zahvalo Donatorju z velikim srcem. Letos sta bila dva taka donatorja, in sicer Evangeličanska humanitarna organizacija Republike Slovenije in Škofijska Karitas Murska Sobota.

Cilj je bil doseči s pomočjo pobiranja prostovoljnih prispevkov po dvanajstih vaseh, s prispevkom brata Bačič, donatorjev in koncertom skupno 39.000 evrov. V dvanajstih vaseh (Šalamenci, Puconci, Vaneča, Bokrači, Dolina, Gorica, Brezovci, Predanovci, Bodonci, Pečarovci, Lemerju, Poznanovci) so krajani teh vasi darovali  19.724 evrov. Brata Bačič sama prispevata 12.000 evrov. Vsi zbrani na koncertu so zbrali 3.898 evrov, skupaj z donatorji pa je 8.206,82 evra.

Foto: J. V.

no images were found