| Avtor:

Prekmurski Slovenci vredni manj od Madžarov?

V uredništvo Goričkega lista smo prejeli pisma Jožeta Sukiča iz Šulincev, ki si že dolgo prizadeva razkriti nepravilnosti, nečednosti in predvsem nesorazmerja pri financiranju narodnostnih manjšin (slovenske in madžarske); predvsem je ogorčen nad grobim zapravljanjem slovenskega davkoplačevalskega denarja za luksuz in druge nadstandardne zadeve, ki jih preveč pogosto vidi pri madžarski narodni skupnosti.

Sukič še dodaja, da bi morala slovenska država zagotoviti enakopravnost med Slovenci in Madžari, saj so predvsem prekmurski Slovenci napram Madžarom močno zapostavljeni. Svoja pisma je Sukič naslovil že na mnoge odgovorne v Slovenski državi (Katarina Kresal, Borut Pahor, Radovan Žerjav in drugi).

Objavljamo eno od pisem Jožeta Sukiča.

—————————————

Spoštovani državni sekretar Jožef Školjč!

Zelo sem zaprepaščen, ker kljub večletnemu opozarjanju vlade zaradi netransparentne potrošnje davkoplačevalskega denarja vlada nič ne ukrene. Lepo sem povedal, da je financiranje Madžarske manjšine prekomerno, da z denarjem slovenskih delavcev delajo stvari, ki nikakor niso povezane z delovanjem manjšine.

To stvar najbolj opazimo tukaj živeči Slovenci, ki se čutimo diskriminirane napram Madžarom od lastne države.

Menim, da je manjšini denar namenjen za njeno kulturno delovanje, nikakor pa ne dvakratno financiranje investicij v razne projekte, kot so nakup gasilskih avtomobilov, izgradnja mrliških vežic, dotacije gasilcem, izgradnjo cest, lovskih domov, nakup vojaške karavle, stanovanje župniku, plačevanja župnika, nabava klopi v manjšinske cerkve na območju Moravskih toplic, kjer živi manjšina, gradnje vodovoda, vodovodne vrtine, prirejanje izletov, ki stanejo po 15.000 €, in to manjšine, ki živi v občini Moravske toplice, kjer jih je 500 oseb madžarske narodnosti. Sprašujem vas, zakaj si ostali Slovenci ne moremo privoščiti takega izleta, zakaj smo Slovenci diskriminirani od lastne slovenske države? Daje me vprašanje, v kaki državi živimo.

Zakaj mora slovenski državljan za madžarsko manjšino delati in dati 230-krat toliko, kot da za slovensko madžarski državljan oziroma 90-krat toliko, kot da italijanski za slovensko v Italiji? Zakaj ne gledate na sorazmerje, zakaj mora dvomilijonski narod dati 15-krat več kot da 20-milijonski madžarski narod? Zakaj ne gledate sorazmerij – zavedate se, da se to krade slovenskim delavcem.

Madžarska manjšina si ob proslavah za naš denar prireja pogostitve, ki jih na državnih ravneh ne. Dve vrsti juhe, dve vrsti mesa, priloge, solate, gibanice, kave, ostalo pijačo, tako da pride na osebo 15 evrov skupno 1800 evrov, in to so prisotni vsi, ki so bili na proslavi.

Spoštovani sekretar, zakaj pa slovenski otrok po proslavi ne dobi kozarca mrzle vode? Kako to, da za proslavo priključitve Prekmurja matični domovini ni centa denarja; sprašujem vas, kaj smo prekmurski Slovenci? Tretjerazredni?

Vprašam vas ali nismo po Ustavi vsi enaki, da imamo iste pravice in dolžnosti v naši državi? Vprašujem vas, kako je lahko manjšina dvakrat financirana iz proračuna za investicije?

Zakaj se nezakonito zlorablja davkoplačevalski denar, troši za stvari, ki nimajo nič s skupnim delovanjem manjšine? Tako obnašanje države je boleče za nas prekmurske Slovence. Smo tisti, ki ravno tako živimo ob meji, manjvredni od manjšine? Nihče nima proti manjšini prav nič, a ne moremo sprejeti, da moramo plačevati davek, da si posamezni prirejajo luksuz za naš denar, sami pa moramo, če hočemo kaj imeti, vse storiti sami z lastnim denarjem. Zato je nedopustno, da si drugi gradijo z denarjem, ki smo ga zaslužili z našimi žulji.

Sprašujem vas in vlado, zakaj kljub nekajletnemu opozarjanju ničesar ne stori, da se tako nezakonito in netransparentno razmetava proračunski denar, pri zdravstvu in sociali pa ni za najnujnejše?!

Zakaj država dopusti tako trošenje, sama pa po drugi strani zlorablja svoje delavce v državnih firmah in jim ne plača prispevkov – Steklarska nova itd.?

Pred šestimi meseci sem vlado zaprosil za odgovor v zvezi z netransparentnim trošenjem, a od urada za manjšine še do danes nisem dobil odgovora, kljub večkratnim prizadevanjem.

Na vprašanje glede izletov in prireditev manjšine in da se Slovenci čutimo ponižane in diskriminirane pa so odgovorili, da to ni nič takega in ne odstopa od njihovih smernic. Ali je to pravna država, kjer se diskriminira večinski narod? Take diskriminacije na področju investicij, gradenj, prireditev Slovenci nismo bili deležni pod Madžarsko diktaturo, kot to zdaj počne Slovenija do lastnega naroda.

Spoštovani sekretar Jože Školč, prosim, da k tej zadevi pristopite z vso resnostjo, odpravite vse nepravilnosti in skrbno preučite, kaj madžarska manjšina sploh rabi za svoje delovanje, kaj sploh naredi za ta denar in vzpostavite sorazmerje glede na število državljanov – dohodek napram drugim državam. Kako lahko slovenski manjšini zadostuje 5,2 milijonov evrov od 60 milijonov italijanskih prebivalcev, dvomilijonski slovenski narod pa mora za madžarsko manjšino dati 14,5 milijona evrov? 

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.

Sukič Jože

Šulinci 5

————–

Tisočake evrov za gostije in telefone? — prispevek na Siol.net