| Avtor:

Razprava o tobačni direktivi

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je v petek, 21. junija 2013, udeležil zasedanja Sveta ministrov Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov, ki je potekalo v Luksemburgu. Na zasedanju so razpravljali o  tobačni direktivi, in sicer o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov.

Vir: vzpon.vzajemci.com

Evropska komisija je namreč decembra 2012 sprejela predlog nove tobačne direktive. Ta ureja področja označevanja in parkiranja tobačnih izdelkov, sestavin in dodatkov v tobačnih izdelkih, brezdimne tobačne izdelke, niktinske izdelke in zeliščne izdelke za kajenje. Prav tako pa tudi internetno prodajo, sledljivost in varnostne elementa za preprečevanje tihotapljenja tobačnih izdelkov.

Minister Gantar je na zasedanju izrazil podporo kompromisnemu predlogu, ki ga je podalo irsko ministrstvo. Slednja pa sledi določbam Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije o nadzoru nad tobakom ter naslavlja javnozdravstvene vidike. Dokazano je, da je raba tobaka najpomembnejši prepričljiv dejavnik tveganja za številne kronične bolezni, vključno z rakom. Na koncu zasedanja so prisotni ministri potrdili sprejemljive rešitve, ki naj bi prispevale k zmanjševanju kajenja in drugih oblik zasvojenosti.

Vir: Ministrstvo za zdravje