| Avtor:

Zgrablenci na kvadrat

Pevsko-glasbena skupina Zgrablenci na kvadrat deluje v okviru kulturno-umetniškega društva Budinci. Sestavljajo jo člani društva, ki so različnih generacij. Združujeta jih predvsem volja do petja in želja po ohranjanju starih prekmurskih ljudskih pesmi.

V zadnjih nekaj letih je dogajanje v KUD Budinci spet bolj pestro in živahno, potem ko je kar precej časa vladalo zatišje. Razen ljudskih pevk ni nihče reševal čast vasi na kulturnem in umetniškem področju. Vse pa se je spremenilo leta 2007, ki je bilo tako rekoč prelomno za društvo. Ponovno je oživela »büdinska« folklora, število članov se je povečalo, društvu pa se je pridružilo veliko mladih, ki so pokazali željo po plesu in glasbi. Tako so se združili člani različnih generacij, ki so spletli dobra prijateljstva. Ravno zato so se po vsakih folklornih vajah začeli vse več družiti, pri tem pa je bilo predvsem veliko petja. Ravno to druženje in želja do glasbe sta bila povod za nastanek manjše glasbene skupine, ki so jo sprva sestavljali trije člani. Ker je vsak član iz druge vasi v občini, so se poimenovali Zgrablenci. Kasneje so se jim pridružila še dekleta, v skupini je bilo kar naenkrat osem članov in tako je nastal »vaški ansambel«. V letu 2011, natančneje v mesecu maju, pa so se člani začeli pogovarjati o tem, da bi skupino razširili, saj se jim je ponudila možnost nastopa v tujini, natančneje v Rankweilu. Ker se je število članov v skupini podvojilo, sedaj jih je štirinajst, so se preimenovali v Zgrablence na kvadrat.

Skupina je od nastanka opravila precej nastopov, tako doma kot v tujini, v ospredju sta predvsem nastopa v Rankweilu v Avstriji in v Budimpešti. Odzovejo se večinoma vsem povabilom za nastope, saj jim je petje v veliko veselje, hkrati pa s tem dokazujejo sebi in drugim, da se da predvsem s trdno voljo in željo veliko doseči. Dodatno spodbudo jim dajejo pohvale, ki jih dobivajo za svoj trud glede ohranjanja ljudskih pesmi in za stil petja. Vendar pa jim vse to brez vaj ne bi uspevalo. Člani po navadi vadijo enkrat tedensko, včasih tudi dvakrat, predvsem ko jih čaka kak nastop ali pa če jim čas in obveznosti to dopuščajo. Včasih je čas za vaje težko uskladiti z vsemi člani, saj je v skupini kar nekaj dijakov in študentov, ostali morajo usklajevati svoj čas s službenimi obveznostmi. Vendar pa je večinoma sobota tisti dan, ki ga »žrtvujejo« za vaje, kjer združujejo prijetno s koristnim, saj gre bolj ali manj za prijetno druženje s petjem.

Člani tudi v prihodnje načrtujejo nastope, pridno pa se učijo novih pesmi in tako širijo svoj repertoar. Njihove pesmi in izvedbe niso na profesionalni ravni, ampak na amaterski, zaradi česar lahko nastopajo v sproščenem in domačem vzdušju, tako pa jih sprejemajo tudi ljudje. Dokler bosta prisotni volja in želja do petja, bodo nastopali in se udejstvovali v skupini.